Achtergrond Rien van Nunen Genootschap

Rien van Nunen (1912-1975) was de beroemdste Hillegommer in de jaren ’60 en ’70. Hij verdiende in Amsterdam zijn brood in een drukkerij en een slijterij, maar zijn hart lag bij het toneel. Hij werd acteur en speelde rollen bij het toneel en in televisieseries. Hij werd bekend als de burgemeester van Swiebertje en als Toon Stiefbeen in Stiefbeen en Zoon en speelde ook in de serie De Eerste man.
In 1959 kwam het gezin Van Nunen in Hillegom wonen; eerst aan de Parallelweg 5 en vanaf 1967 aan de Frans Halslaan 38. Vanaf dat moment woonde er zomaar een televisieheld in ons dorp. Kort daarna ging zijn gezondheid achteruit als gevolg van reuma en een gebroken heup. Het lukte nog wel om met liedjes het land in te gaan voor het TV-programma Breng eens een zonnetje. Op 6 september 1975 overleed Rien van Nunen.

Frenk der Nederlanden schreef een artikel over het leven van Rien van Nunen in Hotel Flora afl. 3, 2019.

Leden van het Rien van Nunen Genootschap

Peter van Brummelen (1960) was al vroeg te vinden in de platenzaak van Veelenturf. Hij werd kunstredacteur en muziekjournalist bij Het Parool. Hij won in 2008 de Jip Golsteijn Journalistiekprijs.

Marca Bultink (1960) schreef tijdens haar studie Nederlands voor Haarlems Dagblad en werd daarna freelance journalist en communicatieadviseur. Zij publiceert boeken en artikelen over het landschap en de cultuurhistorie van de Duin- en Bollenstreek.

Geert Dekker (1961) is van oorsprong Winterswijker en woonde ruim 25 jaar in Hillegom. Hij schreef onder meer voor De Groene Amsterdammerde VolkskrantDe IngenieurIntermediairKijk en voor bedrijven en overheden. Hij woont tegenwoordig in Haarlem en werkt bij bouwbedrijf Dura Vermeer.

Hans Duivenvoorden (1953) is kunstenaar en actief in het Haarlemse kunstenaarsleven. Hij tekent, illustreert en schildert onder de naam HD Artstone Limited en gaf verschillende docustrips uit. Hij maakt deel uit van de Haarlemse cultband De Filistijnen.

Emiel Fangmann (1961-1994) werkte na zijnstudie Nederlands als literatuurrecensent en verslaggever voor Leidsch Dagblad. Helaas overleed Emiel op veel te jonge leeftijd, maar hij werd postuum lid van ons genootschap.

Jos van Heck (1951-2022)schreef boekrecensies voor Het Rode Weekblad en werd later literair medewerker van Metro. Hij was oprichter van Halteproza en was verbonden aan Boek Magazine. Daarnaast washijleraar Nederlands in Den Bosch. Jos overleed op 4 maart 2022.

Jaap Hofman (1952)werkte voorLangs de Lijn, Eurosport, Holland Media Groep, Veronica en Canal+. Na een uitstapje als general manager van Amsterdam Admirals keerde hij weer terug naar de media als programmadirecteur bij RTL. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen mediabureau.

Pieter van Hove (1963) studeerde politicologie en werkt sinds 1990 als journalist en redacteur voor de IJmuider Courant en Haarlems Dagblad. Hij schreef verschillende boeken over Velsen, Hans Klok, het Noordzeekanaal en het IJmuider havengebied.

Peter van der Klugt (1956) werkte voor managementbladen als Quote en Carp en kranten als NRC en Het Parool,maar runde ookde fotoafdeling van de Willem de Kooning Academie. Hij schreef de literaire thriller Een zinderende avond enis tegenwoordig media-adviseur voor uitgevers en startups.

Frénk van der Linden (1957) begon bij Weekblad voor de Bollenstreek en werkte voor De TijdNieuwe Revu en NRCNaast vraaggesprekken voor Kunststof en de Volkskrant maakt hij tv-documentaires, zoals Verloren band over de scheiding van zijn ouders, en schreef hij de roman De Steniging.

Frenk der Nederlanden (1959) begon bij de IJmuider Courant en stapte in 1990 over naar Het Parool. Daar was hij onder meer stadschroniqueur, sportverslaggever, buitenlandredacteur en redactiechef. Thans is hij weer verslaggever. In 2008 werden zijn verzamelde columns gebundeld in het boek 101 x Frenk.

André Nelis (1960) werkte voor de televisieprogramma’s Brandpunt, Netwerk en NOVA. Daarna dook hij als onderzoeksjournalist de diepte in bij Zembla. De afgelopen jaren maakte hij de documentaireseries De Villamoord en De Pompmoord voor KRO-NCRV.

Rieneke van Nunen, erelid (1958) is een dochter van het acteursechtpaar Rien van Nunen en Hella Faassen. Na haar opleiding Kleinkunst speelde zij toneel en cabaret en had ze gastrollen in tv-series en films en in het theater. Ze geeft theaterlessen en heeft sinds 2003 haar eigen theaterschool.

Hans Otte (1959) ging na de School voor de Journalistiek naar de landelijke omroep als politiek, algemeen en oorlogsverslaggever. Hij werkt(e) voor KRO, Veronica, RTL, SBS, Wereldomroep, Omroep West en Bollenstreek Omroep.

Remco Out (1996) studeerde hbo journalistiek en marketing en werkte voor Vroege Vogels (BNNVARA). Hij schrijft, fotografeert en maakt video’s voor media als Hillegom Online en De Hillegommer. Daarnaast is hij biologiedocent in het voortgezet onderwijs.

Mark Plekker (1963) werkte na zijn studie politicologie als hoofdredacteur voor Computable en Technisch Weekblad. Hij was tien jaar hoofd media en concerncommunicatie bij de gemeente Amsterdam. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen communicatiebureau.

Herman Poos (1960) werkte bij Leidsch Dagblad en Algemeen Dagblad. Daarna werd hij voetbalondernemer, eindredacteur Goalmaster bij de TROS, hoofd communicatie bij de KNVB en innovatiepromotor bij Syntens. Hij schrijft nu boeken en blogt over onder meer Vreeland, ‘het gelukkigste dorp’.

John Schoorl (1961)is verslaggever van de Volkskrant en publiceert ook gedichten en verhalenbundels. In 2023 verscheen zijn non-fictie boek Eigen zaak, met ondernemersverhalen. Voor zijn journalistieke werk werd hij onder meer bekroond met De Tegel en De Loep.

Mirjam Smit-de Graaff (1969) is de zus van BNN-oprichter Bart de Graaff. Zij werkt al 34 jaar bij de televisie, waarvan 25 jaar bij BNN, tegenwoordig BNNVARA. Zij is daar camera regisseur, o.a. van de programma’s Per Seconde Wijzer2voor12 en Kassa.

Marjolein van Trigt (1981) studeerde film- en televisiewetenschap en is redacteur digitalisering bij Binnenlands Bestuur. Daarvoor was zij freelance tekstschrijver en werkte zij als freelance journalist onder andere voor de VolkskrantQuest en Psychologie Magazine.

Erica Verdegaal (1960) is econoom en publicist. Ze schrijft columns, artikelen en boeken over geldzaken. Ze werkt(e) voor NRCHet Financieele Dagblad, Radar, Radio 1 en 2, BNR Nieuwsradio en WNL op Zondag. Met NTR Academie maakte ze in 2014 de tv-uitzending Geld maakt wel gelukkig.

Paul de Vlieger (1962) begon als redacteur bij De Hillegommer en werkte als sportredacteur, regioverslaggever en eindredacteur bij de Leidse Courant en Leidsch Dagblad. Sinds september 2018 is hij regioverslaggever bij Haarlems Dagblad. Daarnaast schrijft hij voor het magazine Draf & Rensport.

Peter Voskuil (1972) werkte als journalist en uitgever bij onder meer Haarlems Dagblad en bij Joh. Enschedé Amsterdam. Hij schreef zelf ook meerdere boeken. In 2023 verscheen een nieuw boek van zijn hand bij uitgeverij Het Spectrum: het geautoriseerde Boudewijn de Groot Oeuvreboek.

Corine Zijerveld (1967) is sinds 2005 zelfstandig portret- en reportagefotograaf en werkt in opdracht van bedrijven, organisaties en uitgeverijen. Haar fotoserie DS365 werd gepubliceerd in Volkskrant Magazine. In 2021 was zij een van de initiatiefnemers van het fotoproject Hillegom Rondom.

Taco Zimmerman (1969) studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en heeft een achtergrond als tv-maker, mediaondernemer en als bestuurder bij diverse publiek-private organisaties.